Pernahkah Anda Melihat Atau Makan Ulat Kayu Bakau?..
Tweet |
Pernahkah anda melihat atau makan ulat kayu bakau? Orang tempatan di Sarawak memanggilnya sama ada temilok atau kejumah. Ia boleh dimakan secara mentah atau dimasak, dan merupakan salah satu hidangan kegemaran masyarakat pesisir pantai.
Temilok sebenarnya bukan cacing ataupun ulat. Ia merupakan sejenis kerang atau siput yg tidak mempunyai kulit kerang seperti yang lain. Biasanya, temilok boleh dijumpai di dalam kayu bakau yang telah lama tumbang dan ditenggelami air pasang surut.
Ketahui lebih lanjut di 👉 wwf.org.my/mangrove
#MYTogetherPossible #MangrovesMatter #CommunityConservation #MangroveForest #Rajang #Belawai #Paloh #Sarawak #wwfmy #Food
Source: https://www.facebook.com/638140668356355/posts/8896676332036..
Tweet |
Facebook Comments